8 katak terkecil

Fakta

Ulasan yang terbaik menurut lembaga pengarang. Mengenai kriteria pemilihan. Bahan ini bersifat subjektif dan bukan merupakan iklan dan tidak berfungsi sebagai panduan pembelian. Sebelum membeli, anda perlu berunding dengan pakar.

Katak adalah salah satu amfibi kuno di planet ini. Tempat-tempat di mana mereka tidak dapat ditemukan dapat dihitung di satu sisi: Kutub Utara, Antartika, Sahara, dan juga pulau-pulau terpencil di lautan. Terdapat lebih daripada 500 jenis makhluk ini. Mereka berbeza bukan sahaja dari segi ukuran dan penampilan, tetapi juga pada tingkah laku.

Perwakilan terkecil mereka terutama tinggal di iklim tropika yang hangat dan lembap, bersembunyi dari pemangsa di antara daun, rumput dan pokok yang jatuh. Mereka dapat dijumpai di hutan Papua New Guinea, Madagascar dan hutan Brazil. Biasanya beberapa telur diletakkan, dari mana katak kecil yang terbentuk sepenuhnya muncul. Berikut adalah penerangan tentang beberapa anggota keluarga terkecil.

Katak terkecil

Pencalonan sebuah tempat nama Panjang
Katak terkecil 8 Kodok pelana (Brachycephalus ephippium ) 19.7 MM
7 Noblella pygmy (Noblella pygmaea) 12.4 MM
6 Kerdil Kuba (peluit) (Eleutherodactylus limbatus) 11.8 MM
5 Rhombophryne proportionalis 11.3 MM
4 Katak tukang kebun (Sechellophryne gardineri) 11.3 MM
3 Iberia Eleutherodactylus 10 MM
2 Kodok Isexon, katak emas Brazil (Brachycephalus didactylus) 10 MM
1 Paedophryne amanuensis 8 mm

Tempat ke-8: Kodok pelana (Brachycephalus ephippium) – tidak lebih daripada 19.7 mm

Penilaian: 4.3

Brachycephalus ephippium

Seekor katak kecil dengan dewasa mulai dari 12,5 hingga 19,7 mm, dengan warna terang, mendiami hutan pesisir Atlantik yang bergunung di tenggara Brazil. Lebih suka hutan hujan dan paling sering dijumpai di timbunan daun yang gugur.

Katak berwarna kuning terang atau oren. Iris berwarna hitam sepenuhnya. Kodok mempunyai badan yang kukuh dengan kaki pendek.

Mereka dijuluki pelana kerana adanya pelat tulang di bahagian belakang, yang tumbuh bersama dengan proses vertebra. Kodok beracun, menjalani gaya hidup diurnal, memakan serangga kecil: nyamuk, kutu daun dan kutu.

Biasanya mereka berjalan di atas sampah, membersihkan diri, mengelap kepala dan badan dengan anggota badan mereka. Pada musim kemarau, mereka tetap di bawah balak atau daun yang gugur.

Jantan sangat teritori semasa musim hujan. Ketika katak lain menghampiri, lelaki itu memberi isyarat dengan cara menggerutu dan menggerakkan kaki ke atas dan ke bawah di depan matanya. Sekiranya penceroboh adalah lelaki yang tidak akan pergi, maka 'pemilik wilayah' memeluknya dan melawan, mendorongnya ke samping.

Pembiakan berlaku pada musim hujan. Panggilan lelaki terdiri daripada satu siri bunyi bip berterusan yang berlangsung dari dua hingga enam minit. Lelaki menaikkan badan mereka untuk menunjukkan 'postur tinggi'. Lelaki mengambil wanita itu dan mengikutinya, memilih tempat bertelur di daun yang jatuh atau di bawah balak. Betina bertelur hingga lima telur putih kekuningan besar dalam kira-kira setengah jam. Ketika lelaki meninggalkan tempat kawin, betina membalikkan telur dengan kaki belakang mereka. Betina meninggalkan telur tanpa pengawasan. Pembangunannya mudah (tanpa tahap berudu), dengan menetas katak mini dalam masa dua bulan. Kodok yang baru menetas masih mempunyai ekor sisa. Kodok labu adalah penggiat aktif. Diet orang dewasa terdiri daripada arthropoda kecil, terutamanya colembolans, tetapi juga termasuk tungau dan larva serangga

Para saintis telah menemui pendarfluor pada kodok ini. Di samping itu, mereka mendapati bahawa kecerahan cahaya bergantung pada usia. Semakin tua katak, semakin lama ia berpendar, terutamanya di bawah sinaran ultraviolet. Para saintis berspekulasi bahawa pendarfluor dapat digunakan untuk meningkatkan komunikasi visual intraspesifik.

Tempat ke-7: Noblella kerdil (Noblella pygmaea) – tidak lebih daripada 12.4 mm

Penilaian: 4.4

Noblella pygmy (Noblella pygmaea)

Spesies ini tergolong dalam keluarga craugastoridae dan endemik di wilayah Cuzco, di Andes Peru pada ketinggian lebih dari 3000 meter. Di sana ekspedisi bersama Jerman-Amerika menemui individu-individu ini, ukurannya tidak melebihi 11.1 mm pada lelaki dan 12.4 mm pada wanita.

Warna katak kerdil disesuaikan dengan kehidupan di bumi dengan daun yang gugur. Warna utamanya berwarna coklat muda dengan bintik-bintik gelap. Belakang dan sisi katak dihiasi dengan garis-garis patah coklat gelap. Mata juga berwarna coklat gelap dengan cincin oren.

Kerdil Noblella mempunyai ciri lain yang sangat baik, tidak ada pada katak kerdil Peru yang lain – jari telunjuk panjang yang mengejutkan.

Untuk melihat amfibia kecil yang bersembunyi di dedaunan pokok, anda perlu memeriksa dengan teliti setiap inci kawasan sekitarnya. Ini terutama dijumpai di pinggir hutan, ditumbuhi semak dan tanaman berumput, atau di apa yang disebut 'hutan elf' dengan pohon kerdil, kerdil dan lapisan rumput dengan sebilangan besar lumut. Terima kasih kepada penyesuaian warna dan tingkah laku rahsia di antara dedaunan, ia kebal dari pemangsa.

Genus baru dinamakan oleh ahli zoologi Amerika Thomas Barbour pada tahun 1930 setelah rakan dan rakannya Gladwin Kingsley Noble Noble. Dwarf Noblells tinggal terus di satu tempat, tidak bergerak ke mana-mana walaupun semasa permainan kawin. Betina hanya bertelur dua kali pada daun basah atau di bawah lumut dan melindunginya dari serangga hingga katak menetas dari telur. Fakta bahawa spesies tidak dipaksa meninggalkan habitatnya – bahkan untuk bertelur – membantu melindunginya dari musuh semula jadi.

Tempat ke-6: Kerdil Kuba (wisel) (Eleutherodactylus limbatus) – tidak lebih daripada 11.8 mm

Penilaian: 4.5

Kerdil Kuba (peluit) (Eleutherodactylus limbatus)

Kerdil Kuba, seperti namanya, terdapat di Cuba dan beberapa negara Amerika Selatan yang lain. Ini adalah salah satu katak terkecil di wilayah ini – jantan mencapai 11,7 mm, dan betina yang sedikit lebih besar hanya tumbuh hingga 11,8 mm.

Katak ini berwarna coklat gelap hingga ungu-coklat, dengan dua jalur lateral lurus, putih hingga kuning di badan dan kuning ke oren di kepala. Muncung dan kaki depan berwarna kuning. Bebibir berwarna hitam. Paha yang tersembunyi mempunyai garis sedikit kekuningan sepanjang keseluruhan paha. Perut berwarna putih hingga krem, dan kerongkongnya berwarna kuning cerah, kadang-kadang dengan bintik-bintik gelap samar.

Spesies ini endemik di Cuba dan dijumpai di seluruh pulau pada ketinggian rendah, sederhana dan tinggi (hingga 1200 m). Katak aktif pada waktu siang, mengeluarkan suara dari tanah. Ini adalah spesies pengembangan langsung yang meletakkan satu telur besar di bawah daun yang jatuh. Makanan termasuk semut dan kumbang kecil. Bergerak dengan lompatan kecil atau, lebih kerap, dengan berjalan perlahan.

Tempat ke-5: Rhombophryne proportionalis – tidak lebih daripada 11.3 mm

Penilaian: 4.6

Rhombophryne proportionalis

Madagascar, sebuah pulau yang sedikit lebih besar dari daratan Perancis, mempunyai lebih dari 350 spesies katak. Lebih-lebih lagi, jumlah ini terus bertambah – disebabkan oleh penyelidikan hutan tropika. Dan banyak spesies katak yang baru ditemui sangat kecil.

Sebagai contoh, Rhombophryne proportionalis ('proportional'), dari Tsaratann, di utara Madagascar, hanya tumbuh hingga 11.3 mm. Lebih-lebih lagi, betina jauh lebih besar daripada lelaki, yang, pada dasarnya, adalah tipikal dari banyak spesies amfibia. Rhombophryne proportionalis 'jantan' mencapai ukuran badan 9.7 mm.

Rhombophryne proportionalis sukar dicari dan digambarkan. Bukan hanya salah satu katak terkecil di dunia, tetapi badannya berwarna coklat kecoklatan. Oleh kerana itu, haiwan itu secara harfiah 'bergabung' dengan daun dan kulit pohon yang tumbang, dan menjadi sangat sukar untuk mengesannya – baik untuk penyelidik dan pemangsa.

Tetapi Rhombophryne proportionalis memancarkan suara yang agak kuat, yang mana wanita dapat menemui lelaki. Katak 'jantan' sangat pemalu, sehingga mereka berhenti menyeringai sedikit pun dengan penggera. Kerana fakta bahawa mereka bersembunyi di bawah daun yang jatuh, menjadi lebih sukar untuk mengesannya. Ngomong-ngomong, cengkeraman katak cukup rumit, rangkaian suara termasuk nota 9-17, 'diucapkan' pada selang waktu yang ketara.

Tempat ke-4: Katak Gardiner (Sechellophryne gardineri) – tidak lebih daripada 11.3 mm

Penilaian: 4.7

 Katak tukang kebun (Sechellophryne gardineri)

Sechellophryne gardineri adalah katak terkecil lain di dunia. Orang dewasa sepanjang 10.1 mm dari moncong hingga cloaca pada lelaki dan 11.5 mm pada wanita. S. gardineri diedarkan di sejumlah habitat hutan di Seychelles, terutama di pulau Mahe dan Silhouette.

Kepala rata dan lebar, mata besar, moncong runcing, melangkaui rahang bawah. Lubang hidung lebih dekat ke hujung moncong daripada ke orbit, dan katak tidak mempunyai lipatan kulit di antara mata. Lengan bawah nipis. Jari mempunyai selaput yang tidak menutup hujungnya sepenuhnya, mencapai sekitar satu pertiga daripada panjang jari. Kaki bawah nipis dan pendek. Paha dan paha berotot dan panjangnya hampir sama. Paha dan bahagian bawah licin. Hujung jari kaki melebar dan runcing, tetapi tidak mempunyai tali bahu. Cloaca diarahkan ke belakang. Dalam kehidupan, bahagian belakang spesimen terdiri daripada tujuh baris tubercles. Baris pertama mempunyai empat tubercles, dua di antaranya terletak di antara mata dan satu untuk setiap kelopak mata, dan baris dari dua hingga tujuh mempunyai dua tubercles yang sama jarak di belakang.

Katak berwarna samar-samar. Paha berwarna coklat dengan bintik-bintik hitam. Bahagian belakang berwarna coklat dengan tompok gangsa. Perut berwarna hitam dengan bintik kelabu. Lengan dan kakinya berwarna hitam. Mata iris berwarna keemasan.

Bunyi S. gardineri biasanya didengar dari daun yang gugur dan terdiri daripada suara pekik tunggal atau nada tinggi, sangat mirip dengan bunyi jangkrik. Ia tidak mempunyai pengulangan atau catatan sekunder dan berlangsung selama 0,09 – 0,2 saat.

Ia memakan invertebrata kecil termasuk kutu, larva nyamuk, semut dan amphipod. Telur diletakkan dalam kelompok kecil di tanah lembap, dalam lingkungan 8-16 telur. pada satu masa. Larva menetas sebagai katak dewasa kecil yang terbentuk sepenuhnya sepanjang 3 mm. Walaupun katak Gardiner selamat di wilayah di mana ia dijumpai, ia digolongkan sebagai terancam.

Tempat ke-3: Iberia Eleutherodactylus – tidak lebih daripada 10 mm

Penilaian: 4.8

Iberia Eleutherodactylus

Eleutherodactylus iberia adalah katak terkecil di hemisfera utara. Pada masa dewasa, panjangnya hanya sekitar 10 mm.

Kulit punggung sedikit berkerut, tanpa lipatan. Kepala selebar badan dan selagi lebar. Muncung dihalakan apabila dilihat dari atas dan dari sisi. Terdapat rabung kecil, ia berbentuk bulat dan sedikit cekung dari belakang.

Katak kecil ini mempunyai warna belakang coklat gelap dengan jalur tembaga terang di kawasan mata, yang secara beransur-ansur berubah menjadi oren pada kelopak mata, berubah menjadi kuning keemasan dan putih di belakang mata, kemudian terus di belakang dan menjadi jalur dorsolateral yang terganggu di dekat bukaan. Terdapat garis putih putus-putus di sisi. Terdapat jalur oren di bahagian depan kaki. Paha mempunyai garis putih pepenjuru yang melintasi dari bukaan ke lutut. Pewarnaan perut berwarna ungu gelap.

Endemik ke timur Cuba. Ia hanya diketahui di wilayah Holguin, termasuk di dekat Nibujon di permukaan laut dan di Arroyo Suchio (Anacleto) Arriba, di lereng barat Monte Iberia, pada ketinggian 600 m. Penduduk di bawah daun gugur dan di antara akar pakis di hutan gugur sekunder di barat cerun gunung Iberia. Ia memberi makan terutamanya pada kutu. Spesies ini mempunyai toksin kulit.

Tempat ke-2: Kodok Izexon, katak emas Brazil (Brachycephalus didactylus) – tidak lebih dari 10 mm

Penilaian: 4.9

Kodok Isexon, katak emas Brazil (Brachycephalus didactylus)

Katak emas Brazil (Brachycephalus didactylus), juga dikenal sebagai katak Isexon atau katak kutu, adalah endemik di tenggara Brazil dan dijumpai di pusat Rio de Janeiro, serta Serra das Torres di selatan selatan Espiritu Santo.

Berukuran 8.6-10 mm dari moncong hingga cloaca, B. didactylus adalah salah satu spesies katak terkecil di dunia.

Amfibia itu mendapat namanya 'katak emas Brazil' terutamanya kerana warnanya. Hampir seluruh tubuhnya berwarna jingga terang. Hanya mata hitam, besar dan ditutup dengan kulit lut, yang menonjol. Seperti katak tropika lain, kodok Isexon mempunyai dua rabung di bahagian belakangnya.

Katak emas Brazil mengalami beberapa kekeliruan semasa pengkelasan. Jadi, kodok Izexon dinamakan sempena ahli herpetologi Eugenio Isexon, salah seorang saintis pertama yang menerangkan spesies tersebut. Tetapi nama samaran 'katak kutu' atau 'katak kutu' yang dia terima di kalangan penduduk setempat kerana ukurannya yang kecil.

Walaupun warna terang, katak agak sukar ditangkap, dikaji dan digambarkan. Spesies ini tidak hanya endemik di satu wilayah Brazil sahaja, tetapi pada dasarnya juga jarang.

Tempat pertama: Paedophryne amanuensis – tidak lebih daripada 8 mm

Penilaian: 5.0

Paedophryne amanuensis

Paedophryne amanuensis adalah katak terkecil di dunia. Jantan hanya tumbuh hingga 7-8 mm! Tetapi ukuran betina tidak diketahui, kerana 'wanita' belum menemui saintis. Paedophryne amanuensis hanya terdapat di Papua New Guinea.

Katak berwarna coklat gelap, yang membantu menyembunyikannya di daun yang gugur. Selain itu, terdapat noda berwarna karat di bahagian belakang. Tetapi perutnya lebih ringan – malah boleh dicat dengan nada abu-abu batu tulis. Katak ini memiliki moncong pendek dan lebar, mata besar dan kaki kecil dengan jari kaki yang lebih kecil dan sederhana.

Mengetuai gaya hidup darat pada waktu malam. Seperti katak mini, ia tinggal di tempat sampah hutan lembap. Diandaikan bahawa ia juga berkembang biak melalui pengembangan langsung, melewati tahap berudu. Walau bagaimanapun, kerana hanya lelaki yang diperhatikan, perincian tingkah laku pembiakan mereka tidak diketahui.

'Nyanyian' katak juga menarik. Paedophryne amanuensis menghasilkan nada tinggi, dan sangat cepat – 'mengucapkan' hingga 1.5 nada sesaat.

Mereka memakan invertebrata kecil seperti acarias dan colembolans. Oleh kerana saiznya yang kecil dan jumlahnya yang meluas, P. amanuensis mungkin merupakan anggota penting dalam ekosistem hutan hujan tropika. Sebagai spesies kecil, ia mungkin lebih rentan terhadap pemangsa invertebrata, yang mungkin menjelaskan ketiadaannya di habitat akuatik dan kecenderungan untuk mendiami dataran tinggi, di mana kepelbagaian invertebrata kurang daripada di dataran rendah.


Perhatian! Peringkat ini bersifat subjektif dan bukan merupakan iklan dan tidak berfungsi sebagai panduan pembelian. Sebelum membeli, anda perlu berunding dengan pakar.

Nilaikan artikel
Majalah dalam talian mengenai gaya, fesyen, etika, gaya hidup dan tentang memilih produk dan perkhidmatan terbaik.
Tambahkan komen